Stadshuset – första stoppet för årets Antikrundan

Publicerad:

Uppdaterad:

Vi firar Stadshuset 100 år hela året, och den 20 augusti blir en extra festlig dag. Då får vi nämligen finbesök av SVT:s populära program Antikrundan.

Stadshuset är en arkitektonisk pärla som under sina 100 år hänfört besökare med hundratusentals historier om arkitektur, konst och kultur. Arkitekten Ragnar Östberg menade att arkitekturen och konsten hör ihop. Förutom att Stadshuset är ett konstverk i sig är det fyllt med skatter som konstverk, skulpturer, möbler och föremål.

Vad passar då bättre än att välkomna hit ett av SVT:s mest populära program, Antikrundan, som också lyfter och hyllar konstnärer, hantverkare och formgivare av olika slag?

Att vi startar sommarens turné med att spela in Antikrundan i Blå hallen i Stockholms stadshus känns fantastiskt. Jag kan inte tänka mig en vackrare plats att starta Antikrundan på.

Anne Lundberg, programledare Antikrundan

Vill du vara med?

Har du föremål hemma och är nyfiken på dess historia? Ta med dem till Stadshuset den 20 augusti och få dem värderade av Antikrundans experter, samtidigt som du besöker Stadshuset.

Att vårda och sätta värde på det som tidigare generationer lämnat efter till oss i dag är vad hela vårt firande går ut på, så det här passar perfekt in i jubileumsåret. Antikrundan brukar ju ofta vara på slott och herresäten ute på landet, så det är extra kul att man valt en plats mitt inne i storstan, med allt vad det innebär.

Tänk att få se bussar och tunnelbanor fulla med förväntansfulla stockholmare med banankartonger i knäna, till bredden fyllda med skatter från vindsförråd och källare, alla på väg till Stadshuset!

Svante Hådell, projektchef Stadshuset 100 år

Från och med torsdag den 23 mars är ansökan till Antikrundans turné 2023 öppen. Du som besöker Antikrundan kan ta med dig max 10 föremål och får gärna föranmäla dig på länken nedan, särskilt om du har större föremål (som du eventuellt kan få hjälp att transportera till inspelning). Antikrundans experter värderar alla föremål med undantag för mynt, frimärken, musikinstrument och fordon.

De andra städerna som besöks på Antikrundans sommarturné är Mariehamn, Borlänge, Motala, Karlskrona och Landskrona.

Stadshuset 100 år

Den 23 juni 2023 fyller Stadshuset 100 år. Under jubileumsåret passar vi på att lyfta och hylla de många olika skepnader huset har. Det blir en mängd olika aktiviteter, och extra mycket firande under födelsedagsveckan i juni.

Foto: Mikael Stenberg